Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ενότητα 2η : Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή







Το τέχνασμα του Θεμιστοκλή

Ο Πλούταρχος αναφέρεται στο τέχνασμα που επινόησε ο μεγαλοφυής ναύαρχος των Αθηναίων Θεμιστοκλής με στόχο να παρασύρει το βασιλιά των Περσών Ξέρξη σε κίνηση που θα απέβαινε εις βάρος του και προς όφελος των Ελλήνων. Με την άφιξη του στόλου των Περσών στην Αττική οι Πελοποννήσιοι φοβήθηκαν και σκέφτονταν να κατευθυνθούν προς τον Ισθμό της Κορίνθου, για να αντιμετωπίσουν εκεί το στόλο των Περσών. Η αποχώρηση των Πελοποννησίων θα αποδυνάμωνε τους Έλληνες κατά τη σύγκρουσή τους με τους Πέρσες. Για να μην είναι δυνατό να αποπλεύσουν οι Πελοππονήσιοι στον Ισθμό, ο Θεμιστοκλής στέλνει έναν Πέρση αιχμάλωτο ,που ήταν και παιδαγωγός στα παιδιά του, για να πει στον Ξέρξη ( δήθεν) ότι ο Θεμιστοκλής είναι με το μέρος του και ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε σύγχυση και χωρίς πεζικό και προσπαθούν να φύγουν. Είναι λοιπόν η πιο κατάλληλη ώρα για να επιτεθεί εναντίον του ελληνικού στόλου και να τον καταστρέψει. Ο Ξέρξης πιστεύοντας στα λόγια του Θεμιστοκλή που τα μετέφερε  Σίκιννος  παρασύρεται και διατάζει να περικυκλώσει ο στόλος του (200 πλοία συγκεκριμένα)  τα νησιά, για να μην ξεφύγει κανείς από τους Έλληνες κι επομένως να μην μπορούν να φύγουν και οι Πελοποννήσιοι. Θεώρησε ότι τα λόγια αυτά είχαν λεχθεί με φιλική διάθεση και ευχαριστήθηκε. Φάνηκε επιπόλαιος, ευκολόπιστος και αφελής, σαν να ήταν άπειρος πολέμου. Τυφλωμένος από το πάθος του πολέμου επιτίθεται χωρίς να το καλοσκεφτεί. Τον ευχαριστούν τα κολακευτικά και ωραία λόγια, τα οποία τα πιστεύει χωρίς να τα κρίνει λογικά.
   Ο Θεμιστοκλής επέλεξε τον Σίκιννο, γιατί ήταν Πέρσης, επομένως θα γινόταν πιο εύκολα πιστευτός από τον Ξέρξη. Επίσης, ήταν έμπιστος του Θεμιστοκλή, καθώς ήταν παιδαγωγός στα παιδιά του.

Παράλληλα κείμενα :
1ο παράλληλο :
Όταν ο θεός Απόλλωνας έδωσε χρησμό στην Αθήνα ότι ο Δίας που εποπτεύει τα πάντα πρότεινε ξύλινο τείχος , ενώ οι άλλοι Αθηναίοι πρότειναν να οχυρωθεί η πόλη με ξύλινα τείχη, ο Θεμιστοκλής τους συμβούλευσε να μπουν στα πλοία . Οι Αθηναίοι πείστηκαν, μπήκαν στα πλοία, έκαναν ναυμαχία και νίκησαν τους Πέρσες.
2ο παράλληλο :
Στο κείμενο αυτό αναφέρεται άλλο ένα μεγαλοφυές σχέδιο του Θεμιστοκλή. Όταν ο ελληνικός στόλος βρισκόταν στη Σαλαμίνα, ενώ οι άλλοι Έλληνες θεωρούσαν καλό να φύγουν και να μην ναυμαχήσουν, ο Θεμιστοκλής επεδίωξε να ναυμαχήσουν στη στενή θάλασσα . Όμως δεν μπορούσε να πείσει τους Έλληνες να ναυμαχήσουν. Τότε σκέφτηκε να στείλει τη νύχτα τον Σίκιννο, που ήταν παιδαγωγός των παιδιών του και Πέρσης αιχμάλωτος , στον Ξέρξη παραγγέλνοντας του ότι τάχα από συμπάθεια τον συμβουλεύει να ναυμαχήσει και να μην αφήσει τους Έλληνες να φύγουν. Ο βασιλιάς πίστεψε σ’ αυτά τα λόγια , ναυμάχησε εκεί κι ο στόλος του καταστράφηκε στη στενή θάλασσα. Έτσι , οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες χάρη στην εξυπνάδα του Θεμιστοκλή.
    Το δεύτερο παράλληλο κείμενο είναι πιο περιεκτικό , γιατί μας περιγράφει την κατάσταση και μας δίνει τις ίδιες ουσιώδεις πληροφορίες με πολύ λιγότερα λόγια. Το κείμενο της ενότητας προσθέτει ανούσιες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες , γιατί δεν διασαφηνίζουν περισσότερο τα γεγονότα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.