Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Όταν πεθαίνει ένα παιδί, Τ. Νικηφόρου - Εργασίες μαθητών Β' τάξης Γυμνασίου Μελίκης, 2012- 2013


ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Όταν πεθαίνει ένα παιδί

         Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας στην εποχή μας απολαμβάνει τα υλικά αγαθά που αρκετοί άνθρωποι στο παρελθόν στερήθηκαν. Κι όμως ακόμη δεν έχει εκλείψει η πείνα, η οποία μαστίζει κυρίως τις χώρες του τρίτου κόσμου. Τα παιδιά που πεθαίνουν είναι μια υπαρκτή αντίφαση που αμαυρώνει το σύγχρονο πολιτισμό, όπως με θλίψη διαπιστώνει ο μεταπολεμικός ποιητής Τόλης Νικηφόρου.



Τοπίο
Αβιταμίνωση
είναι όρος των στατιστικών δελτίων
η πείνα εξωραϊσμένη
αποπροσωποποιημένη
όπως θα τόνιζε και κάποιος διανοητής
λέξη χωρίς εικόνα

ένα παιδί είναι μονάκριβο
ένα παιδί πεθαίνει κάθε δευτερόλεπτο
με την κοιλιά πρησμένη
μάτια που δεν χωράνε πια στις κόγχες τους
σε χώρες που ονομάζονται εξωτικές
πεθαίνει στο κατώφλι του σπιτιού μου

όταν πεθαίνει ένα παιδί
πέφτει βαθύτατο σκοτάδι το ξημέρωμα
βρέχει μεγάλα δάκρυα λαμπερά
πέτρινα γίνονται τα φύλλα και τα δέντρα

όταν πεθαίνει ένα παιδί
ταράζεται ο ύπνος των αρχαίων νεκρών
κι από τη γη αναδύονται τα πρόσωπά τους
ενώ σαν χάλκινο πουλί
ο άνεμος τοξεύεται στο χώμα
όταν πεθαίνει ένα παιδί
οι λέξεις κι οι φωνές συντρίβονται
τριγύρω ο κόσμος καταρρέει

Τ. Νικηφόρου, Ποιήματα 1966-2002,
Νέα Πορεία



   











Εργασίες μαθητών :


UNICEF
Η UNICEF (προφέρεται Γιούνισεφ, προέρχεται από τους αρχικούς χαρακτήρες των αγγλικών λέξεων: United Nations Children's Fund, Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη.
Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών, καθώς και ιδιώτες και ανέρχονταν για το 2006 στα 2.781.000.000 δολάρια Η.Π.Α.. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης.




Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανάλογου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.


UNICEF
Η UNICEF ιδρύθηκε εθελοντικά από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα παιδιά, στις 11 Δεκεμβρίου του 1946.
Στόχος της μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά όλου του κόσμου. Η UNICEF παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1969. Για να συγκεντρώσει χρήματα άρχισε να πουλάει σχολικά είδη. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να γίνει "Νονός & Νονά" και να στέλνει χρήματα. Κάθε χρόνο η UNICEF διοργανώνει έναν τηλεμαραθώνιο αποκλειστικά για παιδιά.
Tα προγράμματα που έχει αναπτύξει η UNICEF βοηθάνε τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά από τον πόλεμο και όλες τις έκτακτες ανάγκες τους. Από τον ιό του AIDS έχουν σωθεί περίπου 4.000.000 παιδιά. Θα πρέπει να αναφέρω πως η εκπαίδευση, η υγιεινή, η παιδική εργασία, η βοήθεια στις γυναίκες και τα κορίτσια, που ζουν σε δύσκολες συνθήκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ο εμβολιασμός είναι επίσης πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτεί πλήρως η UNICEF.
Η UNICEF εξουσιοδοτείται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. Η επιμονή της UNICEF στο ότι η επιβίωση, η προστασία και η ανάπτυξη των παιδιών είναι απ' τα βασικότερα πράγματα για τα παιδιά δεν έχει τελειωμό.
Η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, αλλά έχει συνεργαστεί και με τις άλλες 36 εθνικές επιτροπές που υπάρχουν στις χώρες του βιομηχανικού κόσμου.
Η UNICEF δίνει προτεραιότητα στις χώρες που την έχουν ανάγκη. Ελπίζoυμε να βοηθάνε όλοι οι άνθρωποι τα παιδιά.




















ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Ο 10χρονος Ανδρέας ένα ξανθό αγοράκι με μάτια γαλανά ήταν ο εμπνευστής αυτού του Συλλόγου. Ένα παιδί συνεσταλμένο με πλούσιο χιούμορ και πολλές ευαισθησίες για τον κόσμο γύρω του. Αγαπούσε πολύ τους φίλους του, το μπάσκετ, το χορό. Παράδειγμα ήταν για όλους το κουράγιο και η υπομονή που έδειξε στις δυσκολίες και η μεγάλη ψυχή που έκρυβε, όταν μέσα από τη δική του ταλαιπωρία, κατάφερε να παρακινήσει εμάς τους μεγάλους να ευαισθητοποιηθούμε στα προβλήματα των παιδιών.
Αυτός ο Σύλλογος υπόσχεται να σταθεί πλάι στα παιδιά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα και την Κύπρο πάντα με τη δική μας συμπαράσταση και συμμετοχή στον ιερό αυτό σκοπό του. Αγκαλιάστε λοιπόν τη Μεγάλη Ιδέα του μικρού Ανδρέα γιατί πραγματικά "Το Χαμόγελο του Παιδιού" είναι πηγή ζωής...
Οι στόχοι του Συλλόγου είναι η κατοχύρωση, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των παιδιών που διαμένουν μέσα στον ελλαδικό χώρο ανεξάρτητα από υπηκοότητα.
Αναλυτικά οι στόχοι είναι: 
Παροχή ηθικής, οικονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και παιδιά απόρων οικογενειών και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων. 
Παροχή βοήθειας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία του εξωτερικού ή του εσωτερικού.
Ανάπτυξη του μορφωτικού, βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των παιδιών.
Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών που χρήζουν κοινωνικής βοήθειας, που υφίστανται οποιασδήποτε φύσεως κακοποίηση και εκμετάλλευση από τους γονείς τους, συγγενείς τους ή άλλους.
Αγορά ή μίσθωση ακινήτων για την ίδρυση κέντρων αποκατάστασης των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, μόρφωσης, διατροφής, υγείας και διαβίωσης εν γένει.
Ενημέρωση και διοργάνωση δραστηριοτήτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ανάγκες, προβλήματα και δικαιώματα των παιδιών.
Τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου είναι:
Ιατρεία για δωρεάν προληπτική ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά. 
Συμβουλευτικός σταθμός παιδιών και εφήβων στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στις καθημερινές τους σχέσεις με τους γονείς τους.
Ειδικά για την υποστήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας έχει δημιουργηθεί ο "Λογαριασμός Ζωής". Πρόκειται για ένα τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα έξοδα νοσηλείας για παιδιά που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο λογαριασμός αυτός είναι: ALPHA BANK:144 - 00 - 2001 - 000011
Για να καλυφθεί η ανάγκη των παιδιών για αίμα, το "Χαμόγελο του Παιδιού" οργανώνει εκστρατείες εθελοντικής αιμοδοσίας. Μελλοντικά σκοπεύει να δημιουργήσει Παιδιατρικό Ιατρείο Πόνου, το οποίο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της αντιμετώπισης του πόνου.
Σημαντική θεωρούμε την ύπαρξη της τηλεφωνικής γραμμής SOS 1056, όπου μπορούν να γίνουν: 
Καταγγελίες - Κακοποιήσεις
Τηλεφωνικές Συμβουλές σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες 
Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Το "Χαμόγελο του Παιδιού" συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανταλλαγή εθελοντών από τις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες και στο έργο του Συλλόγου και ταυτόχρονα να γνωρίζουν καλύτερα τη χώρα μας, να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αναλαμβάνει την υποδοχή αυτών των νέων και τους φιλοξενεί στους χώρους του, καθ' όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων.







Η ActionAid

Η ActionAid είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό να παλέψει για την εξάλειψη της φτώχειας σ' όλο τον κόσμο.
Από το 1991 η ActionAid είναι σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε).
Το 1999 με σύνθημα "Δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής" η ActionAid προγραμμάτισε: 
1. Να κάνει ενέργειες, ώστε να μάθουν οι κάτοικοι των φτωχών χωρών τα δικαιώματά τους (τροφή, νερό, παιδεία, υγειά), έτσι ώστε ν' αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. 
2. Να πιέζει με κάθε τρόπο τις κυβερνήσεις όλων των χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς να δίνουν χρήματα και ότι άλλο χρειάζονται οι φτωχές χώρες.
Στη δραστηριότητά της η ActionAid δίνει μεγάλη σημασία στα εξής:
ΤΡΟΦΗ: Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 21ου αιώνα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται.
ΝΕΡΟ: Τα στοιχεία λένε τα επόμενα δέκα χρόνια περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από μολυσμένο νερό, παρά από AIDS.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Το 2000 125 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαν καθόλου στο σχολείο.
Η ActionAid στην Ελλάδα έχει δυο βασικά προγράμματα υποστήριξης που μπορούν να συμμετάσχουν οι Έλληνες. 
1. Πολίτης του Κόσμου: Κοινές ενέργειες με τους πολίτες άλλων χωρών για να καλυτερέψει η ζωή όλων των ανθρώπων στον κόσμο. 
2. Αναδοχή Παιδιού: Κάθε Πολίτης μπορεί να γινει νονός ενός φτωχού παιδιού. Η ActionAid του στέλνει τη φωτογραφία του παιδιού, τα στοιχεία του και πληροφορίες για τη γειτονιά του. Ο ανάδοχος οφείλει να δίνει μόνο 22 Ευρώ το μήνα. Τα χρήματα αυτά πάνε στο ίδιο το παιδί και στη γειτονιά του







                            1. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ,που ονομάζεται χάριν συντομίας Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων με κοινούς σκοπούς. Το απαρτίζουν η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και 175 Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η παλαιότερη οργάνωση στους κόλπους του κινήματος είναι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η οποία ιδρύθηκε το 1863 ως ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση από πέντε επιφανείς πολίτες της Γενεύης την οποία ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν. Η αρχική της ονομασία ήταν «Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών» και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1876.
Το 1864 με την παρότρυνση της Επιτροπής και με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης οργανώθηκε μια διεθνής διπλωματική διάσκεψη η οποία ενέκρινε τη Συνθήκη της Γενεύης για τη βελτίωση της τύχης των τραυματιών και των αιχμαλώτων του πολέμου. Η συνθήκη αυτή εδραίωσε την υποχρέωση βοήθειας και θεραπείας προς τους τραυματίες και αρρώστους οποιασδήποτε εθνικότητας καθώς και την ουδετερότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υγειονομικού προσωπικού.
Υιοθέτησε το σήμα του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο, που ισχύει σ' ολόκληρο τον κόσμο και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Το σύμβολο του κόκκινου (ερυθρού) σταυρού επιλέχθηκε προς τιμήν της Ελβετίας, ουδέτερης χώρας που φιλοξένησε το συνέδριο, αντιστρέφοντας τα χρώματα της σημαίας της.
Την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες οι πρώτοι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού.
Το 1877, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, η Οθωμανική αυτοκρατορία, όπως στη συνέχεια και όλες οι μουσουλμανικές χώρες, αποφάσισε να υιοθετήσει αντί για το σταυρό, που είναι χριστιανικό σύμβολο, την κόκκινη ημισέληνο. Η επίσημη αναγνώριση της Ερυθράς Ημισελήνου έγινε το 1929 με την τροποποίηση του καταστατικού της Συνθήκης της Γενεύης.Το 1944 απονεμήθηκε στη Διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού το Νομπελ Ειρήνης.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως σύμβολο το κόκκινο αστέρι του Δαβίδ.
Στις μέρες μας ο Ερυθρός Σταυρός, εκτός από την περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου, ασχολείται και με τους πρόσφυγες. Παρεμβαίνει επίσης και σ' όλο τον κόσμο, σε περιπτώσεις καταστροφών.


        2.ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική μη-κυβερνητική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Η έδρα της είναι στη Γενεύη της Ελβετίας.[1] Η οργάνωση είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου από τη Γαλλική ονομασία του ή απλά MSF, αλλά και στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ονομασία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Doctors Without Borders) . Το 2007 πάνω από 26.000, ντόπιοι, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας, λογιστικοί εμπειρογνώμονες, μηχανικοί ύδρευσης και αποχέτευσης και διοικητικοί υπάλληλοι παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περισσότερες από 60 χώρες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων στον απόηχο της απόσχισης της Μπιάφρας, η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.

                                         3.UNICEF

Η UNICEF, δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη.Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών, καθώς και ιδιώτες και ανέρχονταν για το 2006 στα 2.781.000.000 δολάρια Η.Π.Α.. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης.Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανάλογου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.


Δείτε κι αυτή την ενδιαφέρουσα εργασία : 
http://www.authorstream.com/Presentation/magdagaitanidou-1775399/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.