Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ενότητα 5η : Η ελεημοσύνη βασίλισσα των αρετών







 Η ελεημοσύνη βασίλισσα των αρετών
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρεί βασίλισσα των αρετών την ελεημοσύνη. Τονίζει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι πιο σκληρός και άγριος από τα ζώα. Οι άνθρωποι έχουν λογική, ενώ τα ζώα όχι. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ανώτεροι και υπεύθυνοι. Μπορούν να ξεχωρίσουν, γιατί έχουν προσωπικότητα και πρέπει να αξιοποιούν τη λογική τους και να μην είναι πιο άσπλαχνοι κι από τα ζώα συγκεντρώνοντας πλούτο, ενώ άλλοι πεινάνε. Όμως ο άνθρωπος σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται πιο άσπλαχνος από τα θηρία. Κλείνει σε ένα σπίτι πολλά τρόφιμα ,τόσο πολλά που με αυτά θα μπορούσαν να τραφούν πάρα πολλοί φτωχοί. Για τους ανθρώπους υπάρχουν πολλά κοινά, όπως ο ουρανός, ο ήλιος, η σελήνη, τα αστέρια, η θάλασσα, η ξηρά, η ζωή κι ο θάνατος, τα γηρατειά , οι αρρώστιες, η υγεία. Ακόμη και η ανάγκη που έχουν για τροφή και ενδυμασία. Το να μοιράζονται οι άνθρωποι τόσα πολλά αλλά να είναι άπληστοι στην απόκτηση και αποταμίευση χρημάτων , ενώ έπρεπε να τηρούν πιστά την ίδια ισότητα, είναι ένας παραλογισμός. Κάποτε έρχεται ο θάνατος που στερεί τον άνθρωπο από κάθε απόλαυση και τον φέρνει μπροστά στο Θεό όπου θα δώσει λόγο για τις πράξεις του. Όσοι έζησαν με απληστία και αδιαφορία για το συνάνθρωπο θα τιμωρηθούν. Αν όμως ο άνθρωπος χρησιμοποιήσει την ελεημοσύνη που είναι η βασίλισσα των αρετών και δώσει τα πλεονάσματα του στους φτωχούς συνανθρώπους του ,τότε την ημέρα της Κρίσης, ο Θεός θα του συγχωρήσει τα λάθη, όσο πολλά κι αν είναι. Όταν ο άνθρωπος είναι ελεήμων καταλαβαίνει αυτά που έχουν πραγματική αξία. Η ελεημοσύνη συνδέεται με τη λιτότητα, την αγάπη για το συνάνθρωπο , την αλληλεγγύη, τη σεμνή κι απέριττη ζωή.  Όταν υπάρχει ελεημοσύνη, όλοι είμαστε ίσοι. Όλοι γινόμαστε αδέρφια με κοινό πατέρα. Ο πόνος κι η δυστυχία εξαφανίζονται.
Παράλληλο κείμενο :
Το να δείχνεις ελεημοσύνη είναι σαν να δανείζεις στο Θεό. Ο Θεός αναγνωρίζει το καλό που κάνεις και την ώρα της κρίσης θα σε λυτρώσει και θα σου προσφέρει το αληθινό φως.

Και ο Μέγας Αθανάσιος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος υποστηρίζουν την ελεημοσύνη και την αναγνωρίζουν ως βασική κοινωνική ανάγκη. Η φιλανθρωπία είναι απαραίτητη προκειμένου να οργανωθεί και να ζήσει αρμονικά μια κοινωνία. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν την αξία της. Και οι δύο συγγραφείς στηρίζουν την πειθώ τους στην έννοια της ανταλλαγής: ο ελεήμων θα λυτρωθεί την ώρα της Κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.