Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η Ιλιάδα πηγή έμπνευσης για τους μουσικούς!



Achilles Last Stand των Led Zeppelin

Ξεχωριστή θέση στα τραγούδια που έχουν σχέση με τα έργα του Ομήρου, κατέχει το Achilles Last Stand των Led Zeppelin, που υπάρχει στο άλμπουμ τους Presence.


Σύμφωνα με τον μύθο, η Θέτις βούτηξε τον γιο της, Αχιλλέα, στα νερά της Στυγός για να τον κάνει αθάνατο, όμως τον κρατούσε από τη φτέρνα, η οποία δεν βράχηκε κι έτσι παρέμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο του. Γι' αυτό ο Πάρις στον Τρωικό Πόλεμο κατάφερε να τον σκοτώσει χτυπώντας τον στη φτέρνα με βέλος από το τόξο του.







Helen of Troy του Robert Plant

Για την ωραία Ελένη (Helen Of Troy) έχουν ηχογραφήσει τραγούδια οι John Cale, Woody Herman και Robert Plant.








Offenbach La Belle Helene

Στην κλασική μουσική έχουμε το τραγούδι τού Henry Purcell Let Hector, Achilles and Each Brave Commander, το Songs of Achilles του Michael Tippet, την οπερέτα του Offenbach La Belle Helene, το Achille a Scyros του Luigi Cherubini, το Achilleus του Max Bruch και συνθέσεις των Bizet, Telemann και Gounod.






Τρωικός πόλεμος, Γιάννης Πετρίτσης

O Τρωικός Πόλεμος του Γιάννη Πετρίτση  ήταν μία προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ροκ όπερας βασισμένης στο έπος του Ομήρου, με τη συμμετοχή τραγουδιστών της εποχής, όπως οι Κώστας Τουρνάς, Ρόμπερτ Γουίλιαμς, Μαρίνα, Γ. Μούτσιος, Charlie κ.ά.


Η αρπαγή της Ελένης


Αργίτες κι Αχαιοί




Έκτορας και Ανδρομάχη















Η ωραία Ελένη










Τρωάδες, Ελένη Καραϊνδρου







Τρωάδες , Μ. Θεοδωράκης





Troy της Sinead Ο'Connor




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.